Domovom kuskusu je Afrika, konkrétne Maroko. Obľubu si však získal aj v našej kuchyni. Nie je ničím zvláštnym, že ho pripravujú i naše staré mamy. Chuťou sa výrazne neodlišuje od klasických cestovín a jeho príprava je navyše veľmi jednoduchá a hlavne rýchla. Aj keď je všeobecne považovaný za akúsi zdravšiu obmenu klasických príloh, v skutočnosti sa napríklad od takých cestovín,  jeho zloženie takmer nelíši. zdravšou Verziu je iba ten celozrnný.

kuskus
 
Spôsob výroby
 
Táto surovina sa vyrába zo pšenice. Tá môže byť jačmenná, pšeničná. Niekedy sa používa aj krupica vyrobená z prosa. Dnes je kuksus z prevažnej väčšiny vyrábaný priemyselne. Podľa tradičnej receptúry, však spracovanie prebiehalo ručne. To sa zachovalo ešte na niekoľkých miestach na svete, a to hlavne v severnej časti Afriky. Celý proces výroby sa začína rozprestretím krupice, ku ktorej sa podľa potreby pridáva múka. Tento suchý materiál je následne striekaný slaným vodným roztokom. Mierne vlhká zmes, ktorá takto vznikne sa premieľa medzi dlaňami, až kým z nej nevzniknú drobné hrudky. Tie putujú na priame slnko, kde sa sušia. Pôsobením tepla sa krupica opäť vysuší a rozpadne na drobné guľôčky.
 
V našich končinách je táto surovina väčšinou biela. Avšak napríklad v Tunisku je farbená na oranžovo, pomocou tekvíc. S podobnou farbou sa stretnete aj v Alžírsku. Tu však na farbenie využívajú šafrán.
 
Tradičná verzus moderná príprava

kusku se zeleninou
 
V obchodoch si môžete zakúpiť dva druhy tohto pokrmu. Jeden pripravujeme zaliatím horúcou vodou, alebo vývarom, pričom sa musí niekoľko minút naparovať a nasať všetku tekutinu. Podľa chuti môžeme pridať maslo, soľ a koreniny. V tomto prípade hovoríme o originálnom produkte. Dostanete však aj instantné výrobky, ktoré stačí zaliať malým množstvom vody a máte hotovo. Ide o podobný princíp ako pri ryži vo vrecúškach. Tradičný spôsob prípravy je o čosi rozdielny. V hrnci položenom na sporáku sa varí zelenina, mäso, alebo iné suroviny. na ňom je položený špeciálny hrniec, ktorý sa nazýva Couscousière. V ňom sa nachádza kuskus, ktorý sa postupne naparuje. Originálne používaným korením je rase l-Hanout a harissa.