Aké vlastnosti so sebou prinášajú plastové okná a aké naopak hliníkové?

Aké vlastnosti so sebou prinášajú plastové okná a aké naopak hliníkové?

Investícia do nových okien by spravidla mala predstavovať jednorázovú záležitosť, pričom okná by mali vydržať niekoľko desiatok rokov, ideálne jednu generáciu. Samozrejme faktorom je na druhej strane cenová prístupnosť a výška obstarávacích nákladov. Z hľadiska kategórie okien sa väčšinou orientujeme na materiál. V tomto smere si predstavíme dve zaujímave možnosti.

Otvorené okno, zeleň, záhrada

  • Plast predstavuje najznámejšiu „ľudovú“ voľbu vďaka relatívne nízkej cene a kvalitným izolačným vlastnostiam.
  • Okná z hliníku na druhej starne predstavujú drahšiu alternatívu, ktorá sa však aj napriek vyššej cene teší popularite v dôsledku svojich originálnych a ťažko nahraditeľných vlastností.

V neposlednom rade sa hodí pripomenúť, že je možná takisto kombinácia oboch zmienených materiálov. Pozrime sa ale na možnosti výberu postupne a zvážme niekoľko podstatných faktorov.

Drevená podlaha, svetlo z okien

Najzákladnejším faktorom je častokrát už spomenutá cena a v tomto prípade je víťaz jasný- plastové okná. V prípade kombinácie hliníka s lacnejším materiálom (čiže napr. plastom) však ide takisto o finančne prístupnejšiu možnosť.

Plastové okno navyše poskytuje dobré izolačné vlastnosti, no tie sa dajú dosiahnuť aj v prípade hliníkovej formy, a to kvalitným zasklenením či využitím vhodnej technológie. Tieto možnosti sú už v súčasnosti dostupné a všeobecne horší index priepustnosti môže byť spoľahlivo vyriešený.

Veľké okná

Pokiaľ však túžite po veľkorozmerných sklách a napriek tomu tenkom a elegantnom ráme, jasným favoritom sú okna hlinikove. Tie ponúkajú v danom smere stabilnejšiu stránku, čím je následne možné použiť iba tenký rám a nechať vyniknúť veľkosti skiel. Vizuálny výsledok nepôsobí len luxusnejšie, ale tiež prináša do interiéru viac prirodzeného svetla.

A na záver je podstatným faktorom životnosť. Tá predstavuje u plastových okien dobu cca 30 až 50 rokov, pričom u hliníkových je to 80 až 100 rokov, čo je podstatný rozdiel. V tomto druhom prípade s nimi môžete rátať prakticky na celý život a po tento čas si v maximálnej miere uchovávajú svoj pôvodný vzhľad.